WARMING-UP: EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK!

b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup41Bij het sporten worden spieren, pezen en gewrichten intensief belast. Niets aan de hand; als je tenminste met een goede warming-up begint! Een goede warming-up zorgt ervoor dat je spieren warm en soepel worden. Je bereidt je zowel fysiek als mentaal voor op lichamelijke inspanning. Daardoor neemt de kans op blessures aanzienlijk af. Bovendien verbeteren de prestaties en vergroot het je sportplezier! Een goede warming-up is te verdelen in twee onderdelen:

  1. Algemene losmakende, dynamische oefeningen.
    De eerste 5 tot 10 minuten van je warming-up begin je met losmakende, dynamische oefeningen. Begin met een rustige looppas (2-3 minuten). Andere dynamische oefeningen zijn huppelen, joggen, knieheffen, hakken-billen, zijwaartse kruispassen en armzwaaien. Het is belangrijk om de oefeningen rustig uit te voeren en de intensiteit langzaam op te bouwen.
  2. Sportspecifieke oefeningen
    Met deze oefeningen kan je je specifiek voorbereiden op bewegingen danwel spieren die je tijdens het Nordic Walken maakt/gebruikt.

Enkele voorbeelden (met foto’s):

Benen

Met de benen naar voren en achteren zwaaien (been voor been)
 b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup1a b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup1

 

Vanuit de heup naar buiten draaien (been voor been)
 b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup2  

 

Vanuit de heup naar binnen draaien (been voor been)
 b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup3  

 

Met de benen van links naar rechts zwaaien, voorlangs (been voor been) Let op: zorg dat de poles achter je staan of ruim voor je
 b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup4a b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup4

 

Poles voor je zetten en uitstappen tussen de poles (been voor been) Let op: knie mag niet voorbij de tenen komen
 b.800.600.0.0.stories.Oefeningen.Wup5  

 

 

Mirjam Pet

MirjamMirjam Pet-Overdam is naast gecertificeerd Nordic Walking instructeur ook NGS-sportmasseur, met eigen massagepraktijk en heeft op nationaal niveau waterpolo beoefend.

De Nordicwalking lessen verzorgt Mirjam vanuit haar eigen bedrijf Sportmate, gevestigd in Waddinxveen. Naast Nordic Walking houdt Mirjam zich o.a. bezig met Weddingplanning in het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *