STUDIE NAAR DE VOORDELEN IN HET BEWEGINGSPATROON
Door: Rineke de Bruin en Ingrid Kouwijzer
Hieronder vind je een samenvatting van een studie naar de voordelen in het bewegingspatroon van Nordic Walking. Rineke de Bruin en Ingrid Kouwijzer hebben dit onderzoek gedaan in het kader van hun studie aan de Rijksuniversiteit van Leiden.
“Inleiding: Gesuggereerd wordt dat er vele voordelen zijn van nordic walking. De vraagstelling van deze literatuurstudie is of de voordelen wat betreft het bewegingspatroon juist zijn. Materiaal en methode. Om de vraagstelling te beantwoorden werden studies vergeleken die het biomechanische bewegingsmodel en energieverbruik onderzocht hebben. Hiervoor zijn boeken en artikelen gebruikt.
Resultaten: Bij de teenafzet leveren de plantairflexoren (enkelspieren die de voet doen afzetten) van de enkel een kleinere kracht bij het gebruik van poles. Tijdens de zwaaifase is er een verhoogde activiteit van de m. biceps brachii (bovenarmspieren) waarneembaar. Bij het hielcontact is er verhoogde activiteit van de m. triceps brachii (bovenarmspieren) en m. deltoideus pars spinalis (monnikskapspieren) en een verlaagde activiteit van de m. rectus femoris en m. vastus lateralis (bovenbeenspieren) in vergelijking met het normale looppatroon. In stand is er een verminderde verticale grondreactie kracht en de verticale gewrichtskracht. De standtijd, stapgrootte en loopsnelheid nemen toe, en daarmee tevens het energieverbruik. De RPE neemt niet toe.
Discussie: De resultaten uit deze studie demonstreren dat het gebruik van poles bij nordic walking een duidelijk effect heeft op het looppatroon. De gewrichten van de onderste extremiteit worden ontlast en de poles zorgen voor extra stabiliteit. De bovenste extremiteit (armen, schouders)zorgt voor een deel van de krachtgeneratie. De intensiteit van het lopen neemt toe terwijl de gemeten vermoeidheid niet verschilt. Om deze redenen is nordic walking een goede en zelfs betere trainingsmethode dan normaal wandelen.“”