Nordic Cross skating (ook bekend als Skiken) is langlaufen (skating) op luchtbanden. Het kan zowel on- als offroad en het remsysteem op de nordic cross skates zorgt voor veiligheid.

De meeste nordic cross skates kennen bovendien een systeem om de skates in te stellen voor X- of O-benen. Skiken is nagenoeg hetzelfde als de skating techniek van het langlaufen.

Wie kan nordic cross skaten ?

Net als bij langlaufen geldt ook voor deze nordic sports dat vrijwel iedereen het kan beoefenen. Doordat je tussen de wielen staat is de balans stabiel en het remsysteem zorgt ervoor dat je nooit sneller hoeft te gaan dan je kunnen toelaat.

Om de techniek goed aan te leren is het volgen van een cursus aan te bevelen. Niet-langlaufers zoals skaters en schaatsers zullen overigens merken dat nordic cross skating heel erg snel te leren is.

Waar kan ik nordic cross skaten ?

Nordic cross skaten kan bijna overal waar mountainbiken mogelijk is. Mul zand en smalle paadjes (“single tracks”) zijn taboe maar verder kan het overal onder alle weersomstandigheden.

Wat heb ik nodig voor Nordic Cross Skating ?

Uiteraard een paar skates (merken : Ski-Roller, Fleet Skate, Powerslide, Skike). Daarnaast poles (onderkant neushoogte) en handschoenen. Omdat asfalt harder is dan sneeuw adviseren wij een helm en eventueel knie- en elleboog bescherming al is dat laatste, gezien de stabiliteit van het skiken, wellicht te veel van het goede. Tenslotte zijn handschoenen nodig en natuurlijk goede, aan de weersomstandigheden aangepaste kleding.

Voor meer informatie :

www.batooh.com

Bond en trainers : Stichting Nordic Cross Skating (Skike) Nederland (www.skiken.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *