Steeds meer mensen stoppen met het eten van koolhydraten, omdat je er dik van zou worden. Klopt dat?

Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers. De belangrijkste bron van koolhydraten in Nederlandse voeding is zetmeel, aanwezig in granen (vnl. volkoren- en roggebrood), peulvruchten, pasta (zilvervlies)rijst, aardappelen, wortel, knollen en zaden.

Ons lichaam heeft een kleine portie (50-100gr.) koolhydraten nodig om de stofwisseling normaal te laten verlopen. Koolhydraten kun je ook nog verdelen in groepen; je hebt koolhydraten die rijk en arm zijn aan vezels.

Zo levert suiker wel calorieën, maar haast geen voedingsstoffen en is vezelarm. Door het zoet van de suiker kan je bloedsuikerspiegel gaan schommelen, waardoor je weer sneller trek in zoetigheid krijgt.

Volkoren producten, peulvruchten en fruit leveren de juiste brandstof, vitamines, mineralen en vezels. Door deze vezels worden koolhydraten geleidelijk in het bloed opgenomen en dat houdt de bloedsuikerspiegel weer in balans.

In het advies van Richtlijnen Gezonde Voeding beveelt men een ruime portie koolhydraten aan. In koolhydraatrijke producten komen voedingsvezels en vitamine B en C voor.

Voedingsvezels zijn van belang bij de werking van de darmen. Een goede darmfunctie ontstaat door voldoende voedingsvezels, vocht en beweging.

Als één van deze factoren onvoldoende aanwezig is kunnen darmproblemen ontstaan.

Als koolhydraten uit de voeding worden geschrapt en dus ook de inname van voedingsvezels lager wordt, wordt er automatisch meer dierlijk eiwit en (verzadigd) vet gegeten. Verzadigd vet verhoogt de kans op het dichtslibben van bloedvaten en dierlijk eiwit vergroot de kans op gewrichtsproblemen en botontkalking. Tevens ontstaat er een tekort aan vitamines en mineralen.

Door de geringe opname van koolhydraten gaat het lichaam vet als brandstof gebruiken. De vetvoorraad wordt dus aangesproken en daardoor ga je gewicht verliezen.

Maar word je nu dik van het eten van koolhydraten?

Je wordt alleen zwaarder als de totale energie-inname (kilocalorieën) hoger is dan het energieverbruik. Je wordt nooit zwaarder van één product.

Koolhydraten leveren juist de helft minder kilocalorieën per gram dan vet. Je kunt dus tweemaal zoveel koolhydraten eten dan vetten om dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen.

Het belangrijkste blijft een juiste balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten.

Wil je toch bezuinigen op koolhydraten doe dit dan alleen op kristal-suiker. Kristalsuiker (o.a. aanwezig in koek, snoep, gebak e.d.) is het enige koolhydraat dat het lichaam niet nodig heeft.

Nu de dagen weer langer worden is het lekker om wat extra te bewegen. In combinatie met gezonde voeding moet het lukken om van de extra winterkilo’s af te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *