Hoe lekker het ook kan zijn een glaasje te drinken, alcohol kan een gezond voedingspatroon totaal in de war gooien.
Er zitten veel calorieën in alcohol, echter alcoholische drankjes bevatten weinig nuttige voedingsstoffen. We noemen dit “lege calorieën”.

De meeste alcoholhoudende dranken bevatten geen vitaminen, mineralen of andere belangrijke voedingsstoffen die wel in ons voedsel voorkomen en die men nodig heeft om gezond te blijven.

Alcohol verstoort ook de werking van voedingsstoffen en de opname van deze stoffen door ons lichaam.
Een echt probleem wordt het als er zoveel wordt gedronken dat de eetlust vermindert.
Steeds meer voedsel (vitaminen, mineralen) wordt dan vervangen door alcohol. En omdat het lege calorieën zijn die men binnenkrijgt, kan dit tot overgewicht en zelfs ondervoeding leiden.

Alcohol vertraagt het natuurlijke functioneren van ons lichaam.

Alcohol zorgt ook voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel en dat geeft een hongergevoel. Met een glaasje op zult u dus eerder zwichten voor extra (vette) hapjes.

Alcohol is een snelle energiebron en wordt in ons lichaam als eerste verbrand. Zo krijgt alcohol voorrang boven vet. Het gevolg is dat als u alcohol combineert met iets vets (pinda’s, kaasblokjes) de kans groot is dat de alcohol wordt verbruikt en de vetten worden opgeslagen als reservevet.
Teveel alcohol is ongezond en is vooral slecht voor de lever en hersenen.

Drink daarom één glas en geniet ervan! Stap daarna over op water of light-frisdrank. Vindt u dit ongezellig, probeer dan eens kleinere glazen te gebruiken, zodat bijvoorbeeld twee glaasjes mee kunt drinken.

Gaat u verantwoord met alcohol om, dan is er niets aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *