Al zeker 1 ½ jaar had ik mijn stokken in huis. Elke keer als ik aan lessen wilde beginnen kwam de lestijd niet overeen met mijn werk. Uiteindelijk zag ik in september een oproep voor een proefles Nordic Walking. Ik ben er gelijk op ingesprongen, want het moest nu ook maar gebeuren. Vanaf de eerste keer vond ik het leuk en wilde me er wel verder in gaan bekwamen.

Met een leuke groep zijn we gestart (en geëindigd) onder de enthousiaste begeleiding van Fred. Het was altijd lachen en ook heel vaak serieus. Want u zult ook wel die ervaring hebben, dat onder het lopen de meest uiteenlopende gesprekken plaatsvinden.

Het zal ook wel één van de weinige sporten zijn waarbij je op je gemak kunt praten met een medeloper. Tijdens één van deze gesprekken werd mij dan ook gevraagd of ik wat in het nieuwe blad wilde schrijven over voeding en dingen die daar mij samenhangen.

Maar wat ga je dan schrijven??? Ik ben als gewichtsconsulente bij een afslankinstituut werkzaam en dus heel erg gericht op mensen met overgewicht, maar natuurlijk is er over voeding veel meer te vertellen. Ik hoop in de komende tijd diverse kanten van voeding te kunnen belichten.

Om te beginnen wat algemene informatie.

Een mens heeft vele voedingsstoffen nodig. Koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, we kunnen er niet buiten. Als je tekorten opbouwt kun je vatbaar voor ziekten worden. Maar ook teveel is niet goed.

Hoe weet je nu wat goed voor je is? Vroeger werd er met deSchijf van Vijf gewerkt, maar tegenwoordig hanteren we een Voedingswijzer met daarin tien “Spelregels Goede Voeding”.

 

 1.  Eet gevarieerd
  Kies dagelijks voedingsmiddelen uit de volgende vier groepenbasisvoedingsmiddelen
 • Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten.
 • Groente en fruit
 • Melk, melkproducten, kaas, vlees, vis, kip, ei of tahoe
 • Halvarine, margarine, olie.
 1.   Let op vet
  Vrijwel alle deskundigen zijn het erover eens dat vooral de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding zou moeten worden beperkt. We vinden deze vetten in dierlijk vet, hard bakvet en bakkerijproducten (koekjes e.d.).

Hooguit 30 tot 35% van onze dagelijkse calorieën (energie) die we binnenkrijgen zouden uit  vetten moeten komen, waarvan maximaal 10% uit verzadigd vet.

Verzadigd vet is slecht voor je cholesterolgehalte en mede verantwoordelijk voor het dichtslibben van bloedvaten.

 1.  Eet ruimschoots brood en aardappelen

  Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn belangrijke leveranciers van koolhydraten en voedingsvezels. De vertering van koolhydraten levert energie.

Van alle calorieën die we dagelijks  gebruiken, zou 50 tot 55% uit koolhydraten moeten komen.

 • Eet meer brood (vooral volkoren-, bruin- en roggebrood), maar wees matig met smeren en beleg.
 • Eet dagelijks goede portie aardappelen, pasta, rijst of peulvruchten, maar wees matig met vette jus en sauzen.
 1. Eet volop groente en fruit
  Een ruim gebruik van groente en fruit (2 ons groente, 2 stuks fruit) verkleint de kans op het krijgen van van kanker en hart- en vaatziekten. Groente en fruit zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezelstoffen.
  Kijk echter uit met nitraatrijke groente (andijvie, spinazie, rode biet en sla). Tweemaal  per week is het maximale gebruik hiervan. Eet ook geen vis in combinatie met nitraatrijke groente.
 2.  Houd uw gewicht op peil
  Overgewicht kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, let er dus op dat u niet te zwaar wordt. Dit kunt u doen door een combinatie van gezond eten en voldoende beweging.
 3.  Wees zuinig met zout
  Ons lichaam kan niet zonder zout, maar zelfs als we geen extra zout aan het voedsel zouden toevoegen, krijgen we nog voldoende ervan binnen.
  Kant-en-klaar producten bevatten bijvoorbeeld veel zout.Te hoog zoutgebruik kan leiden tot een te hoge bloeddruk.
 4.  Drink veel, maar wees matig met alcohol
  Aanbevolen wordt om dagelijks ten minste 1 ½ liter te drinken. Samen met het water uit onze voeding krijgen we zo voldoende vocht binnen.
  Kijk uit met alcohol, drink dit liever niet elke dag.
 5.  Eet niet de hele dag door
  Buiten de drie hoofdmaaltijden zouden we niet vaker dan vier maal per dag iets tussendoor moeten eten. Kijk uit met vet- en suikerrijke producten (snoep, koek, gebak).
 6. Ga hygiënisch en veilig met uw voedsel om
  Door voedsel goed te bewaren en hygiënisch klaar te maken, kan veel narigheid worden voorkomen. Voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn belangrijke gezondheidsproblemen aan het worden.
 7. Lees wat er op de verpakking staat
  De verpakking van voedingsmiddelen geeft veel informatie over de inhoudsstoffen.De ingrediënten staan in volgorde van afnemende hoeveelheid vermeld. Ook de houdbaarheids-datum is natuurlijk belangrijk.

 

Als u zich aan deze regels houdt, zult u een stuk gezonder leven. Over het bewegen onder punt 5 maak ik mij geen zorgen. Als u regelmatig een lekkere wandeling maakt in een lekker tempo bent u al op de goede weg.

Komt u nu na een lekkere wandeling thuis neem dan eens een warme appel uit de magnetron.

U neemt een appel en snijdt hem met schil in hele dunne schijfjes, strooi er wat kaneel over en zet hem even in de magnetron. U kunt dit ook als nagerecht gebruiken, doe er dan wat Optimel vla overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *