GPS APPARATEN. WAT HEB IK ER AAN?
door GPSuitje.nl

We kennen inmiddels allemaal wel de GPS ontvangers. Vooral in de auto hebben we er veel plezier van. Een TOMTOM is een GPS ontvanger en routeprogramma in één. Ook de outdoor mensen hebben de GPS-ontvangers ontdekt. In dit artikel bespreek ik een aantal modellen en hun nut voor de Nordic Walker.

Achtergrond

Rondom de aarde is een flink aantal satellieten in een baan gebracht. Deze satellieten stellen ons in staat om op ieder plekje op de aarde onze postite te bepalen. Vandaar de naam: Global Positioning System. Dit systeem is Amerikaans en in eerste instantie bedoeld voor militaire doeleinden. Europa werkt momenteel aan haar eigen systeem: Galileo.
Om de positie te bepalen dient een ontvanger de signalen van minimaal 4 satellieten te kunnen ontvangen. Meer satellieten maken de positiebepaling betrouwbaarder.

Als een GPS apparaat  wordt aangezet in de open lucht gaat hij op zoek naar de satellieten. Van de satellieten ontvangt hij  de volgende gegevens:

  • De Almanak gegevens: De globale/geschatte positie van de satelliet
  • De Efemerische gegevens: De werkelijke positie van de satelliet
  • De Datum en Tijd.

oregonBij eerste inschakeling duurt het soms wel een kwartier voordat de ontvanger een goede positie kan bepalen. Hij moet namelijk ook nog vaststellen om welke satellieten het gaat. Telkens hierna is hij sneller klaar omdat dan alleen de Almanakgegevens (ontvanger lange tijd niet gebruikt of ver verplaatst) of de Efemerische gegevens(enkele dagen niet gebruikt) opnieuw moeten worden ontvangen.

De betrouwbaarheid van de positiebepaling wordt vergroot door een gevoeliger antenne, een open lucht en geen gebouwen en inschakeling van WAAS. WAAS is een systeem waarbij aanvullend wordt gebruik gemaakt van grondstations.

Terminologie

Zoals bij alle technische apparaten worden ook de GPSontvangers omgeven met Engelstalige termen. Hieronder de belangrijkste:

  • Waypoint: een locatie op de kaart. Als het gaat om een nuttige plaats dan wordt het ook wel een POI (point of Interest) genoemd.
  • Route: Een aaneenschakeling van Waypoints maakt samen een Route.
  • Track:Een geregistreerde Route. Je geeft de ontvanger de opdracht om bij te houden waar je bent geweest. Hij laat als het ware broodkruimeltjes achter op de kaart.

Verschillende ontvangers

Ik beperk me hier tot het bespreken van een paar gangbare types voor wandelaars. Auto navigatie en marine toepassingen blijven daarbij buiten beeld.

etrexOpbouwend in prijs zijn er de volgende GPSontvangers:

  • Het instapmodel. Daarmee kun je Waypoints vastleggen en vaak ook Routes maken. Je kunt het apparaat vaak tracks laten vastleggen. Alle vastgelegde gegevens kun je later gebruiken om te navigeren. Sommige kunnen worden gekoppeld aan de pc waardoor je bijvoorbeeld in Google-maps of een ander programma kunt zien waar je hebt gelopen. Het apparaat registreert verder je snelheid en de afgelegde afstand en heeft een kompas, dat op satellieten werkt en dus niet op de magnetische pool. Voor het instapmodel betaal je ongeveer € 100
  • Het tussenmodel: Hiermee kun je alles wat je met het instapmodel kunt. Daarnaast is er een gering geheugen ingebouwd waardoor een basiskaart kan worden geladen. Daarmee kun je naast navigeren op de ingebrachte Waypoints, Routes en Tracks ook navigeren op de kaart. Vanwege de geringe geheugencapaciteit staan hier echter niet alle paadjes in, alleen de hoofdroutes. Maar je weet wel waar je bent ten opzichte van het weggennet bijvoorbeeld. De prijs van dit model is momenteel ongeveer € 170.
  • De topmodellen: Kunnen alles wat de anderen kunnen en hebben een uitgebreid geheugen in de vorm van geheugenkaartjes. Daarop kun je een complete Topografische kaart van Nederland laden. Ook kun je er veel meer gegevens in vastleggen. Aanvullende functionaliteit op de duurste modellen zitten in allerlei hulpmiddelen rondom het navigeren. Zo kun je met sommige modellen na het plannen van een route automatisch een uitdraai maken van de route (geschreven en in een plaatje) op de printer. Deze modellen zijn er vanaf € 250 tot meer dan € 500.
  • Het horlogemodel: Deze zijn qua functionaliteit gelijk aan de instapmodellen en kosten plm. € 175.

 Welk model kies ik en wat heb ik er aan als Nordicwalker?

garmin-horlogeOm een keuze te maken uit de modellen kun je kijken naar wat  je ermee wilt doen. Uit de praktijk blijken aan de volgende toepassingen voordelen en nadelen te zitten per model.

Als je bestaande Tracks (vaak te downloaden via Internet) of Waypoints wilt laden en daarnaar navigeren dan kan dat met alle modellen. De uitgebreidere modellen hebben als voordeel dat er een kaart wordt getoond. Maar ook met het basismodel kun je je weg prima vinden.Het horlogemodel heeft als voordeel dat je tijdens het Nordic Walken niet telkens in je tas moet graaien (lastig met de stokken), je gemakkelijk even kunt kijken tussendoor en dat de ontvangst over het algemeen beter blijft.

Als je wilt navigeren zonder van te voren een Route te hebben uitgestippeld of Track geladen dan is een apparaat met een kaart van veel nut. Het laat als het ware zien waar je loopt op de kaart en vervangt zo de papieren versie. Wat wel ontbreekt is de openvouwmogelijkheid. Inzoomen en uitzoomen is wel mogelijk. Maar een echte kaart geeft dan meer overzicht. Daar staat de handzaamheid van de GPSontvanger tegenover.

Als je zelf tracks wilt vastleggen in een reeds bekend gebied dan is het horlogemodel het handigste. Vastleggen vraagt namelijk om een betrouwbare registratie en doordat het horloge model de hele tijd in de open lucht is, is zijn ontvangst vaak het best.
In een minder bekend gebied is een GPS ontvanger met kaart heel belangrijk.

De kosten. Naast de aanschaf van de GPS ontvanger dienen de topografische kaarten te worden gekocht. Mocht u naar het buitenland willen dan komen er op de prijs van de ontvanger nog een paar honderd Euro.

Slotwoord

Aan u dus de keuze óf en zo ja welk apparaat door u wordt gebruikt. GPS navigatie is een doorbraak geweest. Nu kunnen mensen zo maar overal op de aarde rondlopen en toch weten waar ze zich bevinden zonder op de kaart te hoeven kijken of de weg te vragen. Een route uitdraaien hoeft niet meer. U laadt de route gewoon in een apparaat en die wijst de weg. Weliswaar niet door u te zeggen dat u links moet voorsorteren, of bij de volgende boom rechtsaf. Maar gewoon door de richting aan te wijzen.

De kosten kunnen aardig oplopen maar daar staat veel plezier tegenover. Enige handigheid met de PC is wel vereist om het onderste uit de kan te halen.

Gedurende mijn buitenlandse trips gebruik ik tegenwoordig de ontvangers om mijn route te controleren. Ben ik wel het goede paadje ingeslagen? De voorbereiding (voorpret) begint al thuis met het intekenen van de Routes. En in den vreemde zie ik ook precies hoeveel ik die dag heb afgelegd.

Zelf gebruik ik graag het horlogemodel tijdens het Nordic Walken omdat ik dan de poles aan mijn handen kan laten zitten. Ik kijk even op mijn pols en ik weet weer welke kant ik op ga.  Omdat ik beroepsmatig met de apparaten werk heb ik dan ook de keuze uit de diverse modellen.

Extra onderwerp: Geocaching

Sommige fanatieke hobbyisten doen tegenwoorig aan Geocaching. Dat is iets verstoppen op een bepaalde geografische positie en het dan laten vinden door een ander. En dat alles met gebruikmaking van de GPSontvangers. Wereldwijd wordt dit beoefend. Er zijn mensen die op vakantie gaan met het gezin en daar ter plekke een ‘cache’ gaan opsporen.Misschien ook iets voor u?

Veel plezier met Walken en navigeren!

GPSuitje.nl
Vragen en opmerkingen naar: info@gpsuitje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *