VERSLAG NORDIC WALKING-REIS NAAR COCHEM, 22 T/M 25 JUNI 2007

Op vrijdag 22 juni 2007 vertrekken we rond 10.00 uur met een groep van 8 mensen vanuit Zoetermeer richting Cochem aan de Moezel.

Verdeeld over 3 auto’s gaan we vol goede moed op weg. Helaas komen we al vrij snel in het drukke verkeer van de A12 terecht en kunnen helaas niet lekker doorrijden.Wat een verkeer en vooral vrachtwagens! Maar met een extra koffiestop, blijft de sfeer er goed in. Dus een tip voor een volgende keer, óf vertrekken op donderdagavond óf op vrijdagmorgen heel vroeg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De planning is om rond 15.00 uur bij Hotel Fritz in Valwig aan te komen, maar door de drukte op de wegen, vooral ook rond de grote steden in Duitsland, komen we pas aan het eind van de middag bij het hotel aan. Wat een leuk hotel op een hele mooie plek aan de Moezel!

We hebben goed verzorgde kamers met uitzicht op de Moezel. Heel gastvrij worden we ontvangen met een heerlijk glaasje kir. Nou, dat gaat er wel in na zo’n reis. Aangezien het toch wel later is geworden dan we gedacht hebben, besluiten we om pas ná het diner nog een wandeling te gaan doen.

Het hotel blijkt over een bijzonder goede keuken te beschikken. Het staat bekend om zijn visspecialiteiten, maar voor de liefhebbers van vlees is het keuzemenu ruim voldoende. We laten ons het heerlijke 3-gangendiner dan ook prima smaken. Daarna gaan we met z’n allen bergopwaarts voor een korte wandeling.

Als we ons naar het beginpunt van de wandeling begeven, krijgen we een enorme plensbui, maar al spoedig wordt het toch droog.

De hilariteit begint al snel als we in het zeer natte bos wegglijden in de modder en onze stokken moeten gebruiken om een beetje in evenwicht te blijven. Helaas laat onze Alfa-techniek nu toch wel wat te wensen over! Maar wat hebben we een lol en wat is de natuur hier toch verschrikkelijk mooi.

Bospaadjes, graanvelden, glibberpaden en grasvelden wisselen elkaar af tijdens deze redelijk vlakke tocht. Blijf alleen wel opletten, want voor je het weet, mis je een routebordje dat een beetje verscholen tussen de struiken staat en loop je een stuk verkeerd! Met doorweekte en modderige schoenen en broeken komen we in het donker weer terug bij het hotel. Een extra paar schoenen meenemen voor zo’n wandelweekend is dan ook aan te bevelen. Nog even gezellig met z’n allen wat drinken en dan lekker naar bed.

De volgende morgen genieten we van een heerlijk buffet met volop keuze voor iedereen. We besluiten langs de Moezel naar Cochem te lopen, zo’n 2 kilometer van het hotel vandaan. Het is nog prachtig weer en we genieten van de wandeling met aan de ene kant die fantastische Moezel en voor ons het uitzicht op Cochem met daarachter, bovenop op de heuvel, de Burcht. Cochem is een pittoresk stadje met kleine straatjes en veel leuke winkeltjes. Je vindt hier lekkere wijntjes en andere streekspecialiteiten. Ook voor leuke hebbedingetjes om mee naar huis te nemen, kan je hier goed terecht.

Na het shoppen en koffiedrinken in dit gezellige stadje, nemen we de stokken weer en gaan we op weg om een zwarte (zware categorie) route te lopen. Het begin van de route is nog een makkie, veelal heuvelaf, maar al snel gaan we toch behoorlijk klimmen.

Even letten we niet goed op en lopen helaas toch nog een stukje verkeerd. Maar al snel vinden we de juiste weg en moeten vervolgens een stevige klim aangaan.

nordicwalking cochem

Hijgend en puffend worden paadjes met glibberige stenen en modder bedwongen. Iedereen houdt stand en met zijn allen bereiken we het hoogste punt. We worden beloond met een schitterend uitzicht op onder andere Cochem, de Moezel en de overkant de Burcht. Wat een hoogte en wat een vergezicht! We genieten allemaal zichtbaar na zo’n ploetertocht.

De ene helft van de groep besluit om de uitgezette route te blijven volgen en de andere helft wil graag sneller bij het hotel terug zijn en besluit op gevoel rechtstreeks naar het hotel terug te gaan. Dit laatste blijkt niet zo’n goed idee te zijn. Zij verdwalen en komen uiteindelijk veel later bij het hotel terug. Dus een goede les om in onbekend gebied bij elkaar te blijven, altijd een GSM bij je te hebben en de routes strikt te volgen.

Na even lekker opgefrist te hebben genieten we weer van de uitstekende keuken van het hotel. Die avond gaan we met een taxibusje naar het stadje Cochem om gezellig even ergens wat te gaan drinken. In het hoogseizoen en tijdens de wijnfeesten kan je hier over de hoofden lopen, maar nu is het overal erg stil. Hier en daar is een tentje open met wat muziek.

Nadat we af en toe ons hoofd ergens even om de hoek hebben gestoken, komen we langs een gelegenheid waar leuke muziek ons uitnodigt naar binnen te gaan. Wat eerst een groep vrolijke en zingende Duitsers lijkt te zijn, blijkt al snel, als er allerlei Nederlandse liedjes ingezet worden, een groep Limburgers te zijn. We zingen allemaal mee en geholpen door de lekkere wijntjes wordt het heel gezellig en wordt er zelfs een dansje gemaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe volgende morgen staat er een korte route op het programma. Al snel blijkt dat het een hele pittige route is, met veel klimmen en dalen en we moeten echt alles op alles zetten. Maar ook nu weer een hele mooie route en het is wederom weer genieten van deze prachtige omgeving.

Met z’n allen gebruiken we de lunch in het hotel. Ook in het verzorgen van een lunch scoort dit hotel uitstekend. Vervolgens besluit een gedeelte van de groep om een fietstochtje te gaan maken langs de schitterende Moezel. Het hotel heeft daarvoor leenfietsen staan die gratis gebruikt kunnen worden.

De wandelaars besluiten nog ‘even’ de Alte Postkutschen Route (zware categorie) te gaan doen. Hoe die postkoetsen hier naar boven konden komen, is nog een raadsel. Dit is echt een route voor getrainde walkers. Maar wel ook één met hele mooie uitzichtpunten en afwisselende terreinen. Een aanrader voor ervaren lopers dus, maar je kunt het jezelf wat gemakkelijker maken door met de kabelbaan omhoog te gaan.

Terug bij het hotel worden aan het eind van de middag enthousiast de ervaringen van de fietsers en wandelaars uitgewisseld. We zijn het er met z’n allen over eens: dit is een prachtig gebied met een schitterende natuur, waar je prima kunt ontspannen! En ook Hotel Fritz kunnen we van harte aanbevelen! Ons laatste diner in dit hotel smaakt dan ook weer voortreffelijk.

Als we maandagmorgen na het ontbijt weer naar huis terugrijden, kijken we terug op een fantastisch weekend.

Margôt Roeleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *