Naar La Roche en Ardennes. De planning was zo mooi, maar ja.. soms gaan dingen niet helemaal als gepland. 11.00 uur vertrek, onderweg wat eten, 15.00 uur aankomst en dan maar wandelen en wandelen…

Helaas werkte de file rond Brussel niet mee. Een weetje voor de volgende keer op 31 oktober (er komt een vervolg op dit verslag).

Uiteindelijk kwamen we rond 16.30 uur aan. Lekker een drankje genomen. Gezellige villa hoor. Josette en Serge ontvingen ons hartelijk. Een typisch bed and breakfast. Nette schone kamers met vrij veel bedden en per kamer een toilet en douche. Prima voor een weekendje.

Een kamerindeling was zo gemaakt. Drie op één kamer. De andere twee op een tweede kamer. En dan omkleden en opfrissen. Beneden gekomen hadden de anderen de verblijfsruimte al ontdekt. Je hebt hier een geweldig uitzicht en je kijt rechtstreeks op La Roche (met zijn oude burcht).

DSC02975Het was nu wel wat laat geworden dus we gingen op naar La Roche een restaurantje zoeken. Nou dat was geen punt. Links en rechts allerlei leuke tentjes. Met lekker eten! Serge van de Villa had ons wat tips gegeven en zo hebben we onze beslissing genomen. We kozen zalm, eend of lam (aahhhh), alles behalve Ardenner Ham. En daarbij een lekker wijntje. Omdat we in het arrangement een pasta maaltijd op zaterdag en 2x lunchpakket op zaterdag en zondag hadden zitten was dit onze enige echte keer uit eten. We namen het er van.

Poeh wat zat ik vol. Terug in de villa een drankje en toen.. kaarten! Wat is er toch weinig nodig voor een beetje gezelligheid. En wat kunnen mensen vals spelen. Na een tijdje was niet meer duidelijk wat nu de regels waren en wie zich ernog aan hield. Dat kan ook door het wijntje zijn gekomen.

De volgende ochtend samen aan het ontbijt. Lekker weer! We gaan route 6 lopen. Een 11 km lange tocht over voor het grootste deel zuidelijk gerichte hellingen (dus met zon). Tja.. tot zo ver de theorie! Tot halverwege ging het goed maar.. toen hadden we er al 7 km op zitten. Ik heb maar niks gezegd. Dat eerste stuk had al alle elementen van een mooie tocht door de Ardennen. De herfst is daar al een stuk verder dan in Nederland. Gele, Rode bomen en die heerlijke geur. Ondergronden van zand, gruis, gras en af en toe een weg. Stijgen en stevig dalen. Onze spieren krijgen een tractatie.

IMG_1445Bij de Molen aan de rivier de Ourthe hebben we onze lunchpakketjes opgegeten. Nou ja.. het ging niet op, was gewoon te veel. En lekker beleg, voor ieder wat wils. Een compliment voor onze gastheer.

We vervolgen onze wandeltocht op de andere oever. Daar steken we het bos in en moeten onder een lint door kruipen. En even verder staat een bord… verboden door te lopen vanwege de jacht (oei!). We moeten dus terug. Gelukkig heb ik de kaarten bij me. We zullen een flink stuk langs de weg moeten lopen. Jammer hoor. Wel een lekker stuk lopen, maar af en toe de langsrijdende auto’s dat is niet fijn.

Na een km of wat kunnen we toch nog een klein stukje van de route oppikken. Dat valt enkelen niet licht, want we gaan natuurlijk meteen weer stijgen. Maar nu komt La Roche weer in zicht. En na een korte wandeling door het dorp heen komen we terug bij de villa. Ik kijk op mijn GPS horloge en zie: 15 km…. Ja niet zo gek dat men het aan het eind wat zwaar vond worden. En ach.. de route voor morgen is een stuk korter dus geen punt.

We gaan wat uitrusten, een drankje nemen waarbij ik hernieuwd kennis maak met een lekkere La Chouffe. Dit Belgische bier wordt hier vlakbij gebrouwen door Kabouters. En Serge, onze gastheer, heeft een heuze Kabouter academie opgericht waarin je kan worden opgeleid tot kenner (met een knipoog). Je begrijpt dat hierbij een bezoek aan de brouwerij enhet nuttigen van dit lekkere bier centraal staan. Helaas hadden wij er geen tijd voor, maar wellicht een leuke activiteit voor een volgende keer.

Serge bereidde ons een lekkere pastamaaltijd. Je kon kiezen uit twee varianten.

In de avond werden weer alle registers open getrokken en het vals spelen van het pest spel kon weer beginnen. Net over 1 uur ging ik, niet eens als laatste, mijn mandje in. Dat mandje overigens (mijn bed) stond op een kamer met een paar stevig snorkende dames. En alhoewel er werd beweerd dat ik ook snurkte moest ik wel even wennen hoor. Je moet weten dat ik thuis meestal alleen slaap.

Met veel spierpijn waren enkelen waarschijnlijk op gestaan. Ik schoof rond de afgesproken ontbijttijd aan. Met weinig spijt werd er gewezen op de regen. Wat een hondenweer. Echt niet leuk meer en niet te doen om nu te gaan walken. Tja wat nu te doen. Er was nog geen plan B. Je moet weten dat er hier wel 10 routes zijn. Maar als het zulk slecht weer is heb je geen zin en is het bovendien gevaarlijk om te gaan wandelen.In overleg wordt er besloten om Durbuy te gaan bezoeken. Een leuk klein stadje niet ver hier vandaan.

Nadat we afscheid hebben genomen rijden we naar Durbuy. Omdat het ook veel kouder ineens is hebben we allemaal truien en regenjassen aan. Een goed alternatief blijkt nu. Want in Durbuy is wel wat te bekijken en er is een leuk rommelmarktje. Ok… geen mooie wandeltocht meer. Maar wel in leuk gezelschap wat samen ondernomen.

folderNa een kopje koffie en na het verorberen van het lunchpakketje van Serge gaan we op weg naar huis. Zonder files, dus op de geplande tijd komen we terug. Dit was zeker de moeite waard en vraagt om een herhaling.. zonder die nare regen.

In het weekend van 31 oktober tm 2 november ga ik weer met een wat groter gezelschap (12 mensen). Verslag volgt volgende maand!

Fred Steetsel
www.ontspannu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *