CHOLESTEROL

Je hoort veel over cholesterol, maar wat is het eigenlijk? Het is een vetachtige stof die onmisbaar is voor het lichaam. Het is een bouwstof voor  hormonen en celwanden. Een mens kan niet leven zonder cholesterol.

Maar het cholesterol in het bloed mag niet te hoog worden. Gezond cholesterol draagt bij aan de de gezondheid van hart en bloedvaten. Je hebt goed en slecht cholesterol. Het slechte heet LDL en is het cholesterol dat zich makkelijk kan afzetten tegen de vaatwanden.
Het goede heet HDL en voert het LDL cholesterol uit het bloed af en brengt het naar de lever waar het wordt afgebroken.Gezond eten helpt het cholesterolgehalte te verlagen. Je hebt speciale produkten waar plantensterol inzit. Dit is een plantaardige stof die ervoor zorgt dat er minder cholesteroldeeltjes in het bloed worden opgenomen. Hierdoor daalt het slechte LDL gehalte in het bloed.
Maar gezond eten is vooral gevarieerd eten en de juiste keuzes maken.
Weinig verzadigde vetten, meer onverzadigde vetten (omega 3 en 6), meer vezelrijke producten, meer groenten en fruit.
Kies dus voor magere varianten in allerlei voedingsmiddelen.Ook een gezondere leefstijl kan een positief effect hebben op het cholesterolgehalte.
”    Probeer regelmatig te ontspannen.
”    Beweeg minstens een half uur per dag.
”    Zorg voor een gezond gewicht.
”    Stop met roken.
”    Eet twee maal per week vis.

Met deze tips moet het lukken om een gezond cholesterolgehalte te bereiken.
Als je niet weet wat je cholesterolgehalte is, vraag dan aan je arts of ze het voor je willen meten. Van een verhoogd cholesterolgehalte merk je namelijk niets.

Dineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *