BONEN, ZADEN en NOTEN
Bonen, ook wel peulvruchten genoemd, zijn in wezen het zaad van verse peulvruchten of een specifieke groep planten. De meeste zitten boordevol volwaardig eiwit en bevatten bijna geen vet. Bonen zijn goed als je af wilt vallen. Ze kunnen bovendien het cholesterolgehalte verlagen, hart-en vaatziekten voorkomen en het lichaam ontdoen van ongewenste gifstoffen. En tot slot zijn ze een goede bron van complexe koolhydraten, de goede, gezonde soort.

Koolhydraten in de vorm van bonen, granen den groenten zijn essentieel voor je lichaam. We hebben ze nodig om sterk en gezond te zijn en zeker bij het sporten. Probeer dus de slechte, geraffineerde koolhydraten uit je voedsel te schrappen (cake, koekjes, gebak en snoepgoed). De complexe koolhydraten zijn dus erg belangrijk voor een goede gezondheid: eet ze daarom regelmatig.

Adukibonen
Deze bonen zitten vol voedingsstoffen, maar met weinig calorieën. Tevens zijn het goede vet verbranders en brengen de stofwisseling in balans. Als je wilt afvallen zou dit een prima product zijn.

Mungbonen,Tuinbonen, sojabonen en linzen
Deze producten bevatten veel eiwit en weinig vet. De sojabonen zijn een goed alternatief voor vlees geworden. In de zogenaamde “groene winkels” kunnen ze je goede voorlichting geven over de diverse boonsoorten.

Noten, zaden en pitten
Je moet noten, zaden en pitten in je voeding niet vergeten. Ze bevatten veel goede vetten. Bovendien bevatten ze veel vitamines (A, B, C en E) en mineralen (o.a. calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer). Ze zitten zo vol met voedingsstoffen, dat je er niet veel van hoeft te eten. Een eetlepel per dag of twee dagen is al voldoende.
Met name onderstaande producten zijn erg goed:
Zonnebloempitten, lijnzaad, alfalfazaad, pompoenpitten, sesamzaad, amandelen, kastanjes, cashewnoten, pecannoten, paranoten en walnoten.
Let wel we hebben het hier over rauwe noten, dus niet de gebakken soorten.
De pitten zijn goed als smaakmaker of garnering te gebruiken en natuurlijk prima over ontbijtgranen te strooien.

Is het bovenstaande iets te alternatief voor je probeer dan toch eens wat te maken:

Wortel met linzen

Doe 500 ml water in een pan met 250 g in plakjes gesneden wortel, 150 g bruine linzen, 1 gesnipperde sjalot en 1 laurierblad.
Breng het geheel aan de kook, zet de vlam laag en laat de linzen in ca. 30 minuten beetgaar koken. Giet ze af en bewaar iets van het kookvocht.
Smelt 15 g boter, fruit 1 teen gesnipperde knoflook 2 minuten, schep om met het linzenmengsel en het kookvocht. Verwijder de laurier en voeg 2 el gehakte bladpeterselie toe. (Kcal 149)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *