Even voorstellen….mijn naam is Saskia Huijer. Sinds 2007 geef ik les volgens de zogenaamde “6 Bouwstenen techniek” Nordic Walking en begeleid ik wandelgroepen. Dit alles doe ik in een uitzonderlijk, uniek en gevarieerd gebied in Nederland: de NW-Veluwe!

Ik woon in Harderwijk en mijn “achtertuin” en werkterrein is het Beekhuizer-en Hulshorsterzand, omlijst door de schitterende Leuvenumse Bossen en de bijbehorende Leuvenumse Beek! Wat beweegt mij: Vraag het aan een leek en hij zal zeggen dat Nordic Walking er maar suf uitziet en dat er vast meer techniek achter schuil moet gaan. Zelfs de media duikt er tegenwoordig met kritische kopteksten op. En lees ik vol vreugde (?): Nordic Walking, de bepfase voorbij.. of anderszins! Ook lees ik dan, dat wel 80% (!) van de Nordic Walkers, zonder techniek loopt!…Nou, én hoor ik iedereen nu denken, lekker belangrijk! “ Ik loop toch al lichter en ik vind het sociale aspect, het belangrijkste van Nordic Walking”!, dit en meer zijn overal veel gehoorde uitspraken.
Jullie mogen gerust weten dat ik, als gecertificeerd instructeur, mij dit soort uitspraken wél aantrek! Iedereen heeft groot gelijk als ie zegt,” ik ga voor de gezelligheid lekker naar buiten…. nordic walken”. Natuurlijk beste mensen…dat is ook gezond en iedereen is lekker in beweging maar het nordicen is helaas verworden tot niet meer dan: lopen….met stokken!
Weg met dat suffe imago dus:
Nordic Walking is inmiddels uitgegroeid tot een sport en daarbij hoort gewoon de nodige techniek! Techniek is ontzettend belangrijk en heeft enorm veel voordelen, met name voor al die mensen, die graag de nodige kilo’s kwijt willen!? of eindelijk verlost willen worden van zijn of haar lage rugklachten?
Techniekonderdelen zoals onder meer romprotatie en actief voetenwerk, kunnen je helpen bij het nog méér verbranden, van de nodige calorieën en er voor zorgen dat er méér stabiliteit in de onderrug komt. Mijn motto luidt dan ook:
5 km. Nordic Walking = 10 km stevig doorwandelen (met stokken)
Tijd voor actie:
Oeps…dat is misschien lang geleden?! Juist! Graag wil ik mijn pleidooi besluiten met een oproep te doen, aan iedereen die Nordic Walking een warm hart toedraagt!
Beste Nordic Walkers én instructeurs gun jezelf en jullie cursisten een betere tot goede techniek! Volg bijvoorbeeld weer eens een cursus Nordic Walking of Exerstrider.  Een gecertificeerd instructeur, die regelmatig zijn/haar licentie op pijl houdt, kan je de nodige coaching bieden en je zo laten uitgroeien tot een volwaardig Nordic Walker. Veel plezier allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *