Ook wel Osteoporose genoemd. Botweefsel vernieuwt zich normaal gesproken voortdurend. Oude cellen verdwijnen, nieuwe worden aangemaakt. Rond het dertigste levensjaar is de maximale botdichtheid bereikt en begint daarna de afbraak te overheersen. Bij vrouwen in de overgang gaat dit proces nog sneller.

Botontkalking wordt vaak in relatie gebracht met alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen deze aandoening ontwikkelen. Je hebt al een kans op botontkalking als onderstaande punten op je van toepassing zijn.

–    veel zout gebruiken
–    veel koffie of cola drinken
–    meer dan twee glazen alcohol per dag drinken
–    tenger of mager zijn
–    er botontkalking in de familie voorkomt
–    weinig lichaamsbeweging hebben
–    langdurig gebruik van prednison
–    weinig zuivelproducten gebruiken

Ernstige botontkalking gaat gepaard met een kromme rug en ingezakte wervels (waardoor we gaan krimpen). Bij een val ontstaan er botbreuken. Een tekort aan calcium, alcohol, roken en veel vlees eten hebben een negatieve invloed op onze botten.

Maar preventief kan er veel gedaan worden om de botontkalking op latere leeftijd te vertragen. Belangrijk hierbij is om de goede voedingsgewoontes aan te nemen.
Een positief effect hebben o.a.
–    Kalkrijke voeding. Geregeld zuivelproducten eten zoals, kwark en karnemelk. Salades van koolsoorten,noten en zaden.
–    Vitamine D. Voor de opname van calcium is vitamine D onmisbaar. Dit vormt zich in de huid onder invloed van zonlicht. Lekker buiten lopen is dus heel belangrijk.
–    Beweging. Zorg voor voldoende beweging, liefst in de buitenlucht. Maar wij als walkers hebben deze tip niet meer nodig!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *