Door het succes van Nordic Walking wordt de markt overspoeld met Nordic Walking poles. Je vindt de poles niet alleen in de sport en outdoor speciaalzaken maar ook in winkels als Blokker, Aldi, Makro en ANWB. Er is een enorm aanbod in zowel model als prijs. In de speciaalzaak betaal je minimaal 49,95 voor een goede pole terwijl je bij de Blokker al een pole voor 7,50 kunt kopen. Dit deel twee gaat over de spike, de lengte en verstelbare poles of niet. In het vorige deel staat informatie over de straps, het materiaal en het handvat.

Zijn die verschillen nu zo groot en moet je voor een goede pole meer geld uitgeven? Hoewel de prijs voor velen een belangrijk criterium is, is mijn antwoord stellig “ja”. Af en toe krijg ik mensen in mijn les die al stokken hebben gekocht (voorafgaand aan mijn advies) en komen met de verkeerde stokken waarvan de lus, handvat of de lengte niet deugt. Al zijn deze poles vaak niet duurder dan 15,00 euro het blijft zonde van het geld.

Als instructeur adviseer ik al mijn cursisten om een deugdelijke pole te kopen. Deze pole moet aan een aantal eisen voldoen. Mijn belangrijkste argument hiervoor is dat je met een verkeerde pole de techniek niet goed kunt uitoefenen. Een feit waar ik als instructeur natuurlijk niet voorbij aan kan gaan. Wil je met plezier nordic walken kies dan voor de juiste pole. Ik hoop je met deze informatie al een eind op weg te helpen. Laat je daarnaast goed voorlichten in een (Nordic Walking) speciaalzaak.

Waar moet je op letten:

De strap of lus Het handvat De pole De spike
De strap of lus  Het Handvat  Materiaal van de Pole  De punt ofwel Spike
Vaste of verstelbare poles Lengte van de pole
Vaste of verstelbare De lengte van de pole

Nordic Walking poles – de spike

Aan de onderkant van elke Nordic Walking pole zit een geharde metalen punt: de ‘spike’. Deze spike is bedoeld om stevig contact te maken tussen de pole en de ondergrond. Op ongeveer 5 centimeter boven de spike zit een kapje, de teller genaamd, om te voorkomen dat de spike bij een zachte ondergrond te diep in de grond verdwijnt.

Een goede spike heeft een keiharde punt
Een goede spike heeft een keiharde punt Ook in deze constructie zal de “echte” pole zich onderscheiden. De punt is extreem hard, nauwelijks aan slijtage onderhevig en scherp waardoor de pole een hele goede grip heeft. Bovendien vormt de punt een eenheid met het kunststof omhulsel waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Niet zelden breken de punten van de goedkope stokken snel af of barst het kunststof.Bij het lopen op een harde ondergrond, zoals op stoeptegels en asfalt, kun je de metalen spike niet in de ondergrond prikken. De spike heeft dan onvoldoende grip op de ondergrond. In dat geval moet je op de spike een rubberen dop zetten. Deze dop heeft een speciale vorm en aan de onderkant een profiel. Het profiel zorgt ervoor dat de pole niet wegglijdt. Met zo’n profiel heb je op een harde ondergrond een relatief goede grip mits de samenstelling van het rubber niet te hard is. Een zachte dop geeft meer grip maar zal wel sneller slijten.

Hoe zachter de dop, hoe beter de grip
Hoe zachter de dop, hoe beter de grip

Deze doppen moeten goed op de spike passen om ze niet te verliezen. Harde doppen die slecht passen zul je snel verliezen en geven weinig grip.

Nordic Walking – vaste of verstelbare poles

Er bestaan zowel vaste als verstelbare poles. De voordelen van verstelbare poles zijn:

 • Je kunt experimenteren met verschillende pole-lengtes en langs de geleidelijke weg jouw ideale pole lengte vaststellen;
 • Je kunt de ideale lengte voor jou instellen (bijvoorbeeld 123 cm in plaats van 125 cm);
 • Je kunt je poles delen met anderen, die een andere pole-lengte gebruiken.Verstelbare poles: tot op de cm nauwkeurig verstelbaar
 • De pole wordt ongeveer 3 centimeter langer als je een rubberen dop op je spike plaats. Met een verstelbare pole kun je deze toename in lengte compenseren.
 • Op het strand zakt je pole dieper weg, het verlies in lengte kun je compenseren

Het lengteverschil kan gecompenseerd worden
Het lengteverschil kan gecompenseerd worden

De voordelen van vaste poles zijn:

 • Het aanbod is groter waardoor je meer keuze hebt;
 • Ze zijn iets lichter in gewicht vanwege het ontbreken van het vergrendelsysteem;
 • Ze zijn iets goedkoper.
 • Ze zwaaien prettiger

Het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat je wilt! Loop je op verschillend ondergrond (bos, strand en harde paden) dan adviseer ik je om te kiezen voor de verstelbare poles. Je hebt dan altijd de juiste lengte. Een ervaren nordic walker –en dat ben je al na een paar lessen en wat oefenen- voelt zeker het verschil in een paar centimeter. Het is prettig om bij een wisselende ondergrond de lengte van je poles aan te kunnen passen. Hetzelfde geldt bij een veranderende stapgrootte. Een verschil van 1 à 2 centimeter in de lengte van een pole maakt al een groot verschil. Daarnaast kan je techniek in de loop van de tijd verbeteren of veranderen, waardoor een aanpassing van de lengte gewenst is.

Als je kiest voor verstelbare poles, moet je er zeker van zijn dat het vergrendelsysteem goed werkt. Kies zeker bij verstelbare poles voor gerenommeerde merken. Fabrikant LEKI heeft het ‘Super Lock System’ (SLS) ontwikkeld dat een houdkracht heeft van zo’n 140 kilogram. Hierdoor is het uitgesloten dat de pole gedurende nordic walking onverwacht in elkaar schuift. Bij de goedkope stokken is het vergrendelsysteem onbetrouwbaar en zijn de poles ook nog eens bijzonder zwaar.

Er zijn twee soorten verstelbare poles op de markt:

 • Een pole waarbij het verstelmechanisme ongeveer halverwege zit; en
 • Een pole waarbij het verstelmechanisme vlak onder het handvat zit.

Twee verschillende verstelbare stokken
Het lengteverschil kan gecompenseerd worden

Het voordeel van de eerste soort is dat deze poles over een groot bereik instelbaar zijn. Meestal hebben deze poles een instelbare lengte tussen 100 en 135 cm. Deze poles kun je dus altijd op de juiste lengte instellen en zijn handig als je ze gebruikt met meerdere personen. Ze zijn ook een goede investering voor nordic walking instructeurs die cursisten voor de cursus voorzien van poles.

Verstelbaar van 100 cm tot 135 cm
Verstelbaar van 100 cm tot 135 cm

De tweede soort heeft het verstelmechanisme vlak onder het handvat en is instelbaar over een beperkte lengte van 10 cm. Als je bijvoorbeeld een pole neemt met een lengte van 115 cm, dan is deze instelbaar tussen 110 en 120 cm. Een dergelijke pole is bedoeld voor gebruik door één persoon, die daarmee altijd de ideale lengte kan instellen voor nordic walking op verschillende ondergronden, op vlak terrein en in de bergen. Op dit moment brengt alleen fabrikant LEKI een dergelijke pole op de markt onder de naam: “Speed Pacer Vario”.

10 cm zeer nauwkeurig instelbaar
10 cm zeer nauwkeurig instelbaar

Deze pole is tevens mijn persoonlijke favoriet. Hij combineert namelijk alle voordelen van een vaste stok met de voordelen van een verstelbare stok. Hij is superlicht, zwaait prettig en is op alle terreinen inzetbaar. De Pacer Vario is wel één van de duudere stokken op de markt (op dit moment 129,95) maar deze poles geven mij wel het meeste nordic walking plezier.

Als je kiest voor vaste poles, dan moet je er zeker van zijn dat je de juiste lengte kiest. Lopen met te korte of te lange poles is zeer vervelend. In de praktijk zie ik dat veel mensen met te lange poles lopen.

Nordic Walking – lengte van de pole

Nordic Walking poles zijn verkrijgbaar in de volgende lengtes: 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130 en 135 cm.

Voor de lengte van de pole bestaat een globale vuistregel. Als je jouw lichaamslengte vermenigvuldigt met 0,66 krijg je een indicatie van de benodigde lengte. Een voorbeeld: Je bent 1 meter en 82 centimeter. De pole lengte zou nu moeten zijn: 0,66 x 182 ˜ 120 cm.

De lengte van de pole dient bepaald te worden door de afstand tussen de plaats waar de strap aan de pole vastzit en de onderkant van de pole (spike). Helaas is dit niet altijd zo. Want er bestaat nog geen standaardisatie onder de verschillende fabrikanten. Koop dus niet blindelings een pole van bijvoorbeeld 120 cm. Daarnaast geven fabrikanten en instructeurs ook verschillende richtlijnen voor de lengte. Vermenigvuldigingsfactoren tussen de 0,66 en 0,68 worden genoemd en zijn zeker niet heilig.

Ook de verhouding tussen je onder- en bovenlijf is bepalend voor de lengte. Niet ieder persoon is gelijk zo heeft bijvoorbeeld de ene persoon lange benen terwijl de andere persoon een relatief lange romp heeft. Indien deze personen beide 182 cm zijn is het waarschijnlijk dat de juiste pole lengte van beide personen verschilt.

Laat je daarom goed adviseren door je instructeur en/of een kundige verkoper. De juiste lengte bepaal je door de pole bij de handgreep vast te pakken. Steek vervolgens je hand zover vooruit dat jouw bovenarm verticaal blijft. Zet de spike van de pole op de grond recht onder je hand. Je hebt de juiste pole-lengte als je onderarm ongeveer bijna horizontaal is en een lichte hoek naar beneden maakt. Maakt je arm een hoek van 90 graden of minder dan is de stok te lang.

Hoek < 90 graden: stok is te lang Hoek = 90 graden: stok is te lang Hoek = +/- 110 graden: stok is goed
Hoek < 90 graden: stok is te lang
Hoek = 90 graden: stok is te lang
Hoek = +/- 110 graden: stok is goed

Ik adviseer dit overigens vanuit de optiek als NFIB instructeur. Wij werken met deze regel omdat de schouder in de volledige beweging ontspannen is en de arm bijna gestrekt. Dit past in de ALFA techniek die wij doceren.

Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannend    Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannen    Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannen
Lange arm, vlakke pole, schouders ontspannen

Het kan natuurlijk zijn dat een andere instructeur je volgens een andere techniek les geeft en waarbij een andere lengte past. Betrek daarom ook je instructeur in het advies. Echter een pole waarbij de arm een kleinere hoek maakt dan 90 graden is voor de recreatieve nordic walker altijd te lang!

Probeer tijdens de les poles van verschillende lengte en voel ook zelf bij welke lengte je prettig loopt.

Robin van Olphen
NFIB instructeur en oprichter van Nordic Walking Den HaagLET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen (Track & Trail – Den Haag). De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden onder vermelding van de auteur en de volgende website:  www.trackandtrail.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *