Door het succes van Nordic Walking wordt de markt overspoeld met Nordic Walking poles. Je vindt de poles niet alleen in de sport en outdoor speciaalzaken maar ook in winkels als Blokker, Aldi, Makro en ANWB. Er is een enorm aanbod in zowel model als prijs. In de speciaalzaak betaal je minimaal 49,95 voor een goede pole terwijl je bij de Blokker al een pole voor 7,50 kunt kopen. Deze keer deel 1 met een toelichting op de strap, het handvat en het materiaal.

Zijn die verschillen nu zo groot en moet je voor een goede pole meer geld uitgeven? Hoewel de prijs voor velen een belangrijk criterium is, is mijn antwoord stellig “ja”. Af en toe krijg ik mensen in mijn les die al stokken hebben gekocht (voorafgaand aan mijn advies) en komen met de verkeerde stokken waarvan de lus, handvat of de lengte niet deugt. Al zijn deze poles vaak niet duurder dan 15,00 euro het blijft zonde van het geld.

Als instructeur adviseer ik al mijn cursisten om een deugdelijke pole te kopen. Deze pole moet aan een aantal eisen voldoen. Mijn belangrijkste argument hiervoor is dat je met een verkeerde pole de techniek niet goed kunt uitoefenen. Een feit waar ik als instructeur natuurlijk niet voorbij aan kan gaan. Wil je met plezier nordic walken kies dan voor de juiste pole. Ik hoop je met deze informatie al een eind op weg te helpen. Laat je daarnaast goed voorlichten in een (Nordic Walking) speciaalzaak.

Waar moet je op letten:

De strap of lus Het handvat De pole De spike
De strap of lus  Het Handvat  Materiaal van de Pole  De punt ofwel Spike
Vaste of verstelbare poles Lengte van de pole  
Vaste of verstelbare Delengte van de pole

Nordic Walking poles – de strap

De ‘strap’ het belangrijkste onderdeel van de nordic walking pole. De strap (of lus) vormt de verbinding tussen je hand en de pole. Bij een goede strap blijft de pole in iedere positie tussen de duim en wijsvinger, ook met geopende handen!

Ook met geopende handen blijft de pole tussen duim en wijsvinger
Ook met geopende handen blijft de pole tussen duim en wijsvinger

In de achterzwaai is het belangrijk dat de pole tussen duim en wijsvinger blijft terwijl tijdens de stokinzet je kracht op de lus moet kunnen overbrengen .

In achterzwaai blijft pole tussen duim en wijsvinger
in achterzwaai blijft pole tussen duim en wijsvinger

Bij een verkeerde lus zoals je die op dit moment op de stokken van eerder genoemde winkelketens vindt raak je of de stok tijdens de nordic walking beweging kwijt of je kunt geen kracht in de lus zetten. In alle gevallen is het onmogelijk om de volledige bewegingsuitslag te maken en dus de techniek niet goed uit te voeren.

Door verkeerde lus valt de pole tijdens de achterzwaai uit de hand    Door verkeerde lus valt de pole tijdens de achterzwaai uit de hand    Door verkeerde lus valt de pole tijdens de achterzwaai uit de hand
Door verkeerde lus valt de pole tijdens de achterzwaai uit de hand

De goede straps vind je op dit moment alleen op de stokken van gerenommeerde merken als o.a. Leki, One Way en Swix. Bovendien maken de merken Leki en One Way gebruik van een zeer handig systeem waarbij je de strap los kunt “klikken” van het handvat zonder dat je jouw handen uit de lus hoeft te halen. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit zeer handig is. Zo kun je snel een foto maken, een flesje water pakken of je neus snuiten!

Steeds meer merken komen met een losklik-systeem zoals Leki    Steeds meer merken komen met een losklik-systeem zoals Leki
Steeds meer merken komen met een losklik-systeem zoals Leki

Nordic Walking poles – het handvat

Het handvat van een nordic walking pole heeft een speciale vorm, afgestemd op de functie die het moet vervullen.

Je houdt alleen het handvat vast, als je de pole in de grond plaatst. De rest van de tijd zorgt de strap voor de verbinding en de krachtsoverdracht tussen je hand en de pole. Om die reden is de vormgeving van het handvat eenvoudig. Het handvat heeft een ovaalvormige doorsnede dat lekker in de hand moet liggen. Ribbels op het handvat, zoals bij wandelstokken, die zorgen voor een betere grip, zijn juist niet nodig.

Verkeerde grip, teveel ribbels
Verkeerde grip, teveel ribbels

Je hand zit immers aan de strap vast en daardoor altijd op de goede plaats. Het handvat behoort ongeveer twee centimeter boven de hand uit te steken en afgerond te zijn zodat je in je achterzwaai de pole niet kwijtraakt en deze tussen de duim en wijsvinger blijft

Handvat steekt boven de hand uit en blijft in achterzwaai tussen duim en wijsvinger    Handvat steekt boven de hand uit en blijft in achterzwaai tussen duim en wijsvinger
Handvat steekt boven de hand uit en blijft in achterzwaai tussen duim en wijsvinger

Het handvat wordt gemaakt van verschillende materialen. Afhankelijk van de kwaliteit en prijs van de pole gebruikt men kunststof, kurk of foam. Een combinatie van deze materialen is ook nog mogelijk. In de goedkoopste stokken zul je altijd een hard kunststof handvat aantreffen. Deze voelt minder prettig aan en wordt glad en warm als de handen gaan transpireren.

Kunststof handvat
Kunststof handvat

In de duurdere stokken wordt in de meeste gevallen kurk gebruikt. Kurk is ongevoelig voor warme of koude temperaturen en voelt daardoor altijd hetzelfde aan. Natuur kurk is echter gevoeliger voor slijtage en vuil. Vandaar dat sommige merken hun kurk hebben geïmpregneerd zodat ook dit nadeel teniet wordt gedaan.

Kurk handvat
Kurk handvat

In de betere stokken vind je ook veel foam. Foam is licht, voelt comfortabel aan en is een beetje “inknijpbaar”.

Foam, zacht en inknijpbaar
Foam, zacht en inknijpbaar

Nordic Walking – materiaal van de pole

Nordic Walking ‘poles’ zijn gemaakt van een aluminiumlegering of van carbon (een combinatie van koolstofvezel en kunsthars). Carbon heeft als positieve eigenschap dat het lichter is dan aluminium en dat het, onder normaal gebruik, onbreekbaar c.q. niet verbuigbaar is. Een carbon pole zwaait daardoor makkelijker en prettiger dan een aluminium pole. Er hangt echter wel een hoger prijskaartje aan.

Carbon is nagenoeg onbreekbaar
Carbon is nagenoeg onbreekbaar

Helaas wordt de term carbon te pas en te onpas gebruikt. Ook op de hele goedkope poles wordt vaak de term carbon gebruikt. Wellicht zit in deze pole een heel klein percentage carbon maar zal het materiaal voornamelijk uit glas- of kunstvezel bestaan. Ook bij hele lage percentages carbon mag men helaas al de term carbon gebruiken waardoor een klant vaak wordt misleid. Laat je hier dus ook goed informeren over het percentage carbon.

Carbon poles
Carbon poles

Ook hier onderscheidt een goede pole zich weer van de rest. In deze pole bevindt zich namelijk minimaal 50% carbon. In de beste stokken loopt dit percentage zelfs op richting de 100%. Volledig, dus 100% carbon stokken bestaan niet. Carbon heeft n.l. altijd een kunstvezel en/of hars nodig om tot de supersterke en extreem lichte eigenschappen te komen. 100% carbon is zeer broos en daardoor niet bruikbaar. Je kunt als richtlijn nemen dat hoe hoger het percentage carbon, hoe lichter maar ook hoe duurder de pole wordt.

Aluminium voldoet ook uitstekend maar zal altijd zwaarder zijn dan carbon en kan bij een val verbuigen.

Het gewicht van een nordic walking pole ligt tussen 150 gram en 300 gram, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de lengte van de pole.

Robin van Olphen
NFIB instructeur en oprichter van Nordic Walking Den Haag

LET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen (Track & Trail – Den Haag). De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden onder vermelding van de auteur en de volgende website:  www.trackandtrail.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *