De afgelopen maanden heb ik u met allerlei facetten van voeding en gezondheid geconfronteerd. Wat we echter vaak uit het oog verliezen is de hygiëne in en rond ons huishouden. Met name de keuken is een heel belangrijk centrum hierin. Het leek mij daarom goed weer eens wat punten op een rijtje te zetten, zodat u weer up to date bent.  ls alles u bekend voorkomt dan bent u al goed bezig met dit onderwerp. Liever schrijf ik dit, zodat een ieder er nog wat van kan opsteken.

Jaarlijks komen in Nederland ongeveer een half miljoen voedselvergiftigingen en -infecties voor. Vaak worden de verschijnselen (diarree) als buikgriep af gedaan, maar het is waarschijnlijker dat het dan om een besmetting gaat. Deze vergiftigingen worden vaak veroorzaakt door gebrekkige hygiëne in de privé huishoudens. Het betekent ook dat dit alles te voorkomen is. Met onderstaande maatregelen kan het risico aanzienlijk verkleind worden.

Handen wassen
Was regelmatig de handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek. Was ze zeker voor het koken en het aan tafel gaan. Onder het koken is het van belang dat u uw handen wast, nadat ze met rauw vlees (of de verpakking daarvan) in aanraking zijn geweest.

Schoon vaatdoekje
In een vaatdoekje kunnen miljoenen bacteriën voorkomen. Voor een goede hygiëne is het belangrijk om elke dag een schoon vaatdoekje te nemen. Gebruikte doekje in de wasmachine op 60 graden wassen. Het is ook raadzaam om het vaatdoekje alleen te gebruiken voor het aanrecht en de tafel en om het na gebruik goed uit te spoelen. Neem vleessappen altijd met keukenpapier op. Laat een vaatdoekje ook goed uithangen en laat het niet opgepropt op het aanrecht liggen.

Voorkom kruisbesmetting
Het is noodzakelijk om vuile en rauwe producten niet in aanraking te laten komen met schone en bereide voedingsmiddelen. De snijplank is in dit punt een “gevaarlijk” keukenattribuut. Maak altijd de snijplank schoon als je hem voor 1 product gebruikt hebt. Zeker met kip is het echt van belang om de plank met heet water af te nemen.

Goed koelen
De meeste ziekteverwekkende bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst op kamertemperatuur (15 – 40 graden). Bewaar voedsel dan ook koel. Gaat u straks weer buiten eten en eten op de barbecue, neem dan het voedsel in kleine porties mee naar buiten.

Door en door verhitten
Dit verkleint de kans op ziekteverwekkers in het eten. Roer voedsel opgewarmd in de magnetron tussentijds goed door, zodat er geen lauwe gedeelten in blijven zitten. Biefstuk en rosbief hoeven niet echt doorgebakken te worden, omdat rundvlees binnenin geen ziekteverwekkende bacteriën bevat.

Volg de adviezen op de verpakking
Volg de adviezen die door de producent zijn gegeven en let op de houdbaarheidsdatum.

Maar natuurlijk is er meer dan alleen de bovenstaande punten. Het hygiënisch omgaan met voedsel is altijd en overal belangrijk. Doet u dit niet dan neemt de kans op een voedselinfectie toe. Het heeft alles te maken hoe u uw voedsel koopt, bewaart en bereidt.

Volgende keer zal ik verder informeren over dit onderwerp. Voor nu een bacterie vrije zomer toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *