Vorige maand heb ik u geschreven over bacteriën in en rond het huishouden. Hieronder volgen nog meer tips en hoe zat het ook alweer precies met de houdbaarheidsdatum?

Veilig kopen
Veilig en hygiënisch omgaan met voedsel begint al bij het kopen. Zo kunt u bij het boodschappen doen letten op de houdbaarheid van eten. Zeker van belang bij bederfelijke producten.
Verse producten
Als u niet zeker bent van de houdbaarheid van verse producten vraag het dan aan de winkelier. Neem geen producten die beschadigd zijn, want die zijn korter houdbaar. Houd vis en vlees in de boodschappenkar en boodschappenmand gescheiden van groente en fruit, zodat er geen vleessap op deze producten kan lekken. Koop verse vis die niet is voorverpakt bij voorkeur op de dag dat u de vis wilt eten.
Gekoelde en diepvriesproducten
Koop deze producten het laatst en ga na of ze daadwerkelijk echt koud aanvoelen. Neem als u boodschappen gaat doen een koeltas mee en breng deze producten zo snel mogelijk naar huis.
Verpakte producten
Kijk bij verpakte producten naar de houdbaarheidsdatum. Misschien is een kleinere verpakking toch handiger. Dit is dan wel duurder, maar hier hoeft u dan niets van weg te gooien!
Te gebruiken tot (TGT datum)
Op producten die heel snel bederven wordt deze datum gedrukt. Deze  datum is de uiterste datum waarop u het product veilig kunt eten, mits u het product hebt bewaard volgens de aanwijzingen van de producent. En natuurlijk moet het product ook nog niet geopend zijn. Na deze datum is het product niet meer betrouwbaar.
Ten minste houdbaar tot (THT datum)
Deze datum is de garantiedatum van de fabrikant, hij geeft hiermee aan dat het product (mits de verpakking niet geopend is) tot deze datum van goede kwaliteit is. Deze datum staat op artikelen die bijvoorbeeld in blik of glas verpakt zijn. Na de vermelde datum gaat de kwaliteit van het product achteruit, maar is het product nog wel betrouwbaar en dus eetbaar. Mocht u toch twijfelen: gooi het dan weg.
Verpakkingsdatum
Op sommige producten staat een verpakkingsdatum en kunt u alleen zien wanneer het product verpakt is. Hoe dichter bij de verpakkingsdatum hoe verser het product.
Opbergen
Eerst de producten die uit de koeltas komen opbergen. Blijf goed opletten dat rauwe producten niet in aanraking komen met bereide producten. Zet de oudste producten vooraan in de kast, zodat deze het eerst opgaan.
Bewaren in koelkast
Zorg dat de koelkast zo koud mogelijk staat, maar zeker niet hoger dan 7 graden. Maak de koelkast regelmatig schoon met een schone doek en een sopje en maak hem daarna goed droog. Doe dit zeker maandelijks. Zo houdt u ook in de gaten welke producten over de datum zijn.
Bewaren in vriezer
Temperatuur moet lager zijn dan – 18 graden. Een diepvriesvakje van een koelkast voldoet hier meestal niet aan en is dus minder geschikt om diepvriesproducten lang te bewaren. Vries niet te veel tegelijk in en doe dit dan in kleine porties. Schrijf op de verpakking de invriesdatum en wat er inzit. Controleer geregeld de inhoud van uw vriezer. Voor de vakantie is het een mooie gelegenheid om uw vriezer eens leeg te eten.
Wel of niet in koelkast
Bewaar producten met een TGT datum in de koelkast. Lees goed op de verpakking van producten met een THT datum hoe ze bewaard moeten worden na en voor opening.

Vlees ontdooien
Laat vlees nooit op het aanrecht, de verwarming of in warm water ontdooien, maar leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Spoel na het ontdooien het vleessap weg.

Restje bewaren
Zorg dat bereid eten wat u wilt bewaren binnen 2 uur afkoelt. Doe dit door het eten in kleinere porties te verdelen of zet de pan in een bak met ijskoud water. Na koelen kan het nog maximaal 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaard worden.

Met zoveel tips moet het gaan lukken om de zomer op een gezonde manier door te komen. Als laatste wil ik graag nog even kwijt, dat ook uw waterflesje veel aandacht vraagt. Vult u een waterflesje elke dag bij met kraanwater? Ook dit is een bron van bacteriën. Was dit flesje dan ook elke dag met goed heet water af.
Als u onverhoopt toch nog diarree krijgt dan zal het na al deze tips hoogstwaarschijnlijk echt om buikgriep gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *